Družobná spolupráca Revúca – Litovel Ako to všetko začalo?

Spolupráca, vzájomná pomoc i priateľstvo.
Týmto duchom sa nesie spoločné partnerstvo medzi Revúcou a Litovlom už 54 rokov.

 

Litovel, kráľovské mesto ležiace v peknom prírodnom prostredí úrodnej Hanej v blízkosti mesta Olomouc. Mesto sa rozkladá na ramenách rieky Moravy, a preto ho nazývajú aj

„ Hanácke Benátky“.

Revúca, leží obklopené krásnou prírodou Národného parku Muránska planina, Stolických vrchov a Revúckej vrchoviny, v hornej časti stredného Gemera, čím vytvára vhodné podmienky pre turistiku a celoročný pobyt v prírode. Mesto Prvého slovenského gymnázia.

Prvé vzájomné návštevy  našich miest sa uskutočnili už v roku 1967. Iniciatívu prebrali hlavne revúcke a litovelské základné školy. Za tieto roky našej vzájomnej spolupráce vznikli mnohé priateľstvá, ktoré pretrvávajú dodnes.

…….ako plynul čas……

1977

Pri príležitosti 10. výročia partnerských vzťahov miest Revúca – Litovel premenovali časť Ormisovej ulice, na Litovelskú ulicu.

1980

Sto cvičencov z družobného mesta Revúca sa zúčastnilo spartakiády v Litovli. Opätovali tak návštevu 150 cvičencov z Litovla na našej obvodnej spartakiáde v Revúcej.

1992

Vo výstavnej sieni múzea v družobnom meste Litovel v Českej republike pripravilo Mestské kultúrne stredisko v Revúcej vernisáž výstavy Dušana Dubovského „Historie na pohlednicích – Revúca a okolí“. Výstava mala viac ako 600 originálnych pohľadníc s ich podrobným popisom.

1997

Pri povodniach usporiadala Revúca zbierku pre Litovel. Prispelo sa sumou 20 000 Sk na opravu Základnej školy Opletalova.

2006

Uznesením č. 315 z 33. zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Revúcej zo dňa 20. apríla 2006 bolo MVDr. Vojtěchovi Grézlovi, starostovi Litovla, udelené Čestné občianstvo mesta Revúca za záslužnú dlhoročnú prácu a osobný prínos pri rozvoji a utužovaní partnerských vzťahov miest Revúca-Litovel.

2017

Celý rok 2017 sa niesol v duchu 50. výročia podpísania Dohody o spolupráci a teda 50 rokov udržiavania a utužovania veľmi úzkych družobných vzťahov mesta Revúca a mesta Litovel.

Vo výstavnej sieni Mestského klubu Litovel bola inštalovaná výstava s názvom „50 let Partnerství měst Revúca a Litovel“. V termíne od 9. júna do 31. júla 2017 v podkrovných priestoroch Múzea Prvého slovenského gymnázia v Revúcej bola výstava s názvom „Litovel pre Revúcu, Revúca pre Litovel“.

2020 – 2021

Roky poznačené covid pandémiou. Neuskutočnili sa ani pravidelné každoročné návštevy zástupcov miest, a práve preto sa múzeá oboch miest dohodli na spolupráci a sprístupnia navzájom svoje kultúrne aktivity cez „Virtuálne okienka“ na webových sídlach a sociálnych sieťach oboch múzeí.

 

Pevne veríme, že všetkým virtuálnym návštevníkom urobíme radosť a možnosť zaspomínať si na roky priateľstiev, vzájomných spomienok a radi by sme dali aj príležitosť na „znovuspojenia“, ktoré čas pretrhol.

Ak máte doma nejaké staré fotografie so spoločných družobných akcií, tak ich pohľadajte. Určite sa ešte zídu. 

Zachovajte nám svoju priazeň a my sa budeme snažiť prinášať zaujímavosti z minulosti a súčasnosti z diania v partnerskom meste Litovel.

 

kolektív Múzea PSG a Múzea Litovel